The Bwo Emerger

The Bwo Emerger

Flugbindning

Kläckare i alla dess former är något jag verkligen gillar att binda men framför allt att fiska med.

Mina personlig upplevelser är att en fisk inte alltid men ofta föredrar en insekt som hänger i ytan framför en som ligger ovan på och den enkla anledning är nog att en kläckare är säkrare för fisken att ta än en dun som kan ta till vingar vilken sekund som helst.

Därför har min flugbindning inriktat sig till stor del efter diverse olika kläckare som denna jag nu ska vissa.

Tråden ja använder mig av är en Nano Silk 18/0 i lime grön färg men i övrigt kan man anväda sig av det man har hemma eller föredrar att binda med.

 

Flugbindning

Börja med att fästa in bindtråden i mitten av kroken.

 

Flugbindning

Därefter binder jag in ett olive tinsel som vi sedan ska ribba kroppen med.

 

Flugbindning

Bygg upp en taperad kropp men tänk på att inte göra den för tjock, hellre en för small än stor.

Linda sedan tinslet med jämna var upp till krok ryggen och bind sedan in den där.

 

Flugbindning

Naturfärgat hjorthår binder vi in som på bilden cirka en halv centimeter framför krokögat.

 

Flugbindning

Klipp därefter bort överflödet och bind upp vingen en aning genom att lägga några varv framför ganska tätt in på.

 

Flugbindning

Vi kommer även att använda oss av två cdc fjädrar i färgen blue dun som kommer ge flugan lite mer liv och dom kommer symbolisera vingarna. Ta två fjädrar och bind in dom med två tre var på vardera sida av kroken men komihåg att inte binda in dom för hårt då du måste kunna korrigera dom till den storlek du vill ha på vingarna.

 

Flugbindning

Dra sedan försiktigt i ändarna av dom båda cdc fjädrarna tills du får önskad storlek på vingarna. Jag brukar göra mina vingar lite längre än hjorthåret vi band in tidigare.

 

Flugbindning

Klipp Sedan bort bort överflödet av cdc fjädrarna och dubba en ganska buskig torax som ger ett tydligt avtryck på ytan. Till dubbing ar jag använt mig av haröra med mycket stickel hår.

När du dubbar kroppen är det viktigt att du lägger täta varv runt vingen och hjorthåret satt dom ”gifter sig” och bilder ett tydligt V sett framifrån.

Du kan även nu klippa bort lite cdc fibrer och annat som ligger kvar längs bakkroppen så du får den fri från hår och dubbing.

avsluta med lite lack och en whipfinish.

 

FlugbindningFlugbindning

 

Blue wing olive finns mycket information om dom på google som kan vara värt att läsa om man vill fördjupa sig lite i dagslände träsket. Just detta mönster binder jag oftast i storlekarna 14 – 20 och jag fiskar dom ofta tidigt på säsongen och eftersomm det är ett relativt lätt mönster och det går snabbt att binda kan man ha några olika färger och storlekar i sin ask som täcker upp dom flesta scenarion som kan uppstå längs älven.

Provar ni binda upp några av dessa önskar jag er all lycka att fånga nån fin storöring eller den där kilos harren som inte vill stiga till diverse dun krokar.

Mvh David

Kommentarer är stängda.