The Pheasant Tail

 The Pheasant Tail

Flugbindning

Pheasant Tail nymfen eller PT som den också kallas är en fluga jag älskar att bind och har alltid ett x antal storlekar och färger i min flugask. Inom Flugbindning är det ett mönster som nästan alla känner till.

Den funkar ypperligt i dom flesta sjöar och åar och speciellt i dom mindre storlekarna som 16 – 18 – 20.

Här kommer min version av Frank Sawyers berömda PT nymf.

Börja med att linda på 3-4 varv förtyngning. Därefter linda in tråden och fäst den väl till ungefär mitten av kroken.
Börja med att linda på 3-4 varv förtyngning.
Därefter linda in tråden och fäst den väl till ungefär mitten av kroken.

 

 

Flugbindning

Därefter tar du 5 fasan fibrer och binder in i slutet på kroken tillsammans med en bit koppar tråd. Jag har valt en grön koppar tråd i detta fall men vilken färg som helst går bra.

Flugbindning

Börja med att linda fasan fibrerna till mitten av kroken därefter lindar du in koppar tråden motsatt riktning. Mycket viktigt att man lindar fasan och koppar tråden i motsatt riktning så inte koppar tråden sjunker in i fasan fibrerna.

Flugbindning

Därefter ta du en rejäl bunt med fibrer (minst 10) som ska bild ben och rygg skölden på nymfen. Bind in fibrerna 1 cm framför krokögat och bind därefter fast dom där du band fast bak kroppen. Tänk på att ha gott om utrymme för torax och huvudet på flugan.

Flugbidning

Till dubbing har jag valt en haröredubbing med rejält med stickel hår dvs mycket styva fibrer ekorre dubbing går också alldeles utmärkt men du kan ta den dubbing du har hemma.

Jag lindar den ganska bulkig för att få en fin och tydlig torax som avger en tydlig siluett.

Flugbindning

Tryck sedan bak fasen fibrerna med tummen för att lättare kunna separera dom och lägga hälften av benen på vardera sida av flugan. Bind sedan fast dom men två eller tre varv. Tänk på att inte bygga upp för mycket bulk runt huvudet.

Flugbindning

Vik sedan över den resterande delen av fasan fibrerna och forma en bred och fin ryggsköld som du sedan binder fast strax innan huvudet på flugan. Klipp sedan av överflödet och forma ett snyggt och prydligt huvud, avsluta med whipfinish.

Jag brukar alltid lägga en eller två droppar lack på mina ryggsköldar så håller dom lite längre.

Flugbindning

Flugbindning

Flugbindning för mig handlar mycket om olika mönster och stilar och det har alltid varit viktigt för mig att flugorna jag binder ska ge mig en stor tillfredsställelse.

Att stå vi ett vatten och öppna flugasken och känna en viss stolthet när man tittar på sina flugor gör att du kan fiska varje fluga lite längre då tron på just den flugan du band kvällen innan är stor. Tror man inte på flugan blir fisket plötsligt väldigt svårt och kan kännas hopplöst.